СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ГМК УКРАЇНИ

Автор(и)

  • С. В. Капітула Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» м. Кривий Ріг, Україна, Україна

Ключові слова:

Кадровий потенціал, кадрова безпека, матеріальні витрати, заробітна плата, гірничо-металургійний комплекс

Анотація

В статті підіймаються проблеми фінансового забезпечення кадрового потенціалу підприємств гірничо-металургійного комплексу України, що пов’язані, в першу чергу, з невідповідністю заробітних плат саме працівників робітничих спеціальностей на вітчизняних та європейських комбінатах. Як наслідок цього явища, спостерігається масова міграція працівників за кордон або ухід взагалі з галузі, що призводить до кадрового голоду, зниженню кадрової безпеки та зменшенню прибутковості й ефективності компаній. Наведена рекомендована методика оцінки кадрової безпеки підприємств гірничо-металургійного комплексу з урахуванням сучасних кризових явищ, що ґрунтується на індексному методі.

Проведені розрахунки структури матеріальних витрат та аналіз динаміки відповідних темпів росту на прикладі провідного металургійного підприємства України ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також оцінка динаміки середньої заробітної плати у 2015–2017 роках, що дозволяє зробити висновок про можливі напрямки вирішення поставленої проблеми.

Біографія автора

С. В. Капітула, Державний вищий навчальний заклад «Криворізький національний університет» м. Кривий Ріг, Україна

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів суб’єктів господарювання та інноваційного розвитку

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Управління бізнес-структурами