Особливості сучасного етапу розвитку лізингу в Україні

Автор(и)

  • Вікторія Ярославівна Голюк Національний технічний університет України «КПІ», м. Київ, Ukraine
  • Тетяна Петрівна Панасюк Національний технічний університет України «КПІ», м. Київ, Ukraine

Анотація

В статті розглянуто основні показники розвитку сфери лізингових послуг в Україні в динаміці за декілька років. Виділені галузі економіки, які є лідерами щодо використання лізингу для оновлення технічного устаткування. Систематизовано статистичні дані щодо кількості та вартості укладених лізингових договорів на ринку. Проаналізовано розподіл вартості договорів фінансового лізингу в Україні за терміном їх дії та детерміновано ймовірні причини спадних тенденцій цього розподілу. Вказані закони, які регулюють правовий аспект діяльності вітчизняного ринку лізингу.Визначені основні проблеми соціально-правового регулювання фінансових операцій даного виду та окреслено деякі напрямки вирішення цих проблем. Наведені приклади найуспішніших українських лізингових компаній та спосіб їх взаємодії у формі асоціативного об’єднання, не пов’язаного з отриманням комерційної вигоди чи розподілом ринку. Висвітлено взаємодію національних лізингових фірм з європейськими об’єднаннями та можливий варіант їх майбутньої співпраці та обміну досвідом.

Біографії авторів

Вікторія Ярославівна Голюк, Національний технічний університет України «КПІ», м. Київ

к.е.н., доцент

Тетяна Петрівна Панасюк, Національний технічний університет України «КПІ», м. Київ

студентка

Посилання

Баєва О. І. Поняття та функції лізингу / О.І. Баєва // Науково-практична конференція науково-педагогічних працівників, науковців, аспірантів та співробітників академії: збірник тез та доповідей. – 2012. – С. 46.

Господарський Кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-ІV // www.rada.gov.ua

Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 р. № 723/97-ВР // www.rada.gov.ua

Лісовська Н. В. Діюча законодавча база державного регулювання лізингової діяльності [Електронний ресурс] / Н. В. Лісовська // Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія: Економіка. – 2010. – Режим доступу до ресурсу: http://nbuv. gov. ua/j-pdf/Nvamu_ekon_2010_8_28. Pdf.

Любива В. Б. Ринок лізингових послуг в Україні: проблеми та перспективи розвитку [Електронний ресурс] / В. Б. Любива // Ефективна економіка. – 2013. – Режим доступу до ресурсу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2148.

Рейтинг компаній [Електронний ресурс] // Асоціація «Українське об'єднання лізингодавців» – Режим доступу до ресурсу: http://www.leasing.org.ua/ ua/rating/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-07-01

Номер

Розділ

Управління бізнес-структурами